Gabriel Wikström. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Gabriel Wikström (S), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, har varit sjukskriven sedan i början av maj. Som Läkartidningen tidigare berättat har Gabriel Wikström uppgett att han drabbats av symtom på utmattningsdepression, och därför blivit sjukskriven.

Förhoppningen var att han skulle kunna återvända till arbetet någon gång under sommaren. Nu uppger dock Dagens Medicin att sjukskrivningen förlängts, och att Gabriel Wikström tidigast kan vara tillbaka i tjänst efter sommaren.

– Framför allt handlar det om att Gabriel i det här läget ska få precis det som man behöver när man är i en situation där man är på gränsen till att kanske bli utbränd, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till tidningen.

Det är Annika Strandhäll som har ansvarat för Gabriel Wikströms politikområden under hans sjukskrivning. Denna lösning fortsätter tills vidare.

Gabriel Wikström har tidigare berättat om hur han drabbades av utmattningsdepression som 23-årig student.

– Många tror att en utmattningsdepression är något man aldrig återhämtar sig från, att man förblir en skör person som inte kan fatta svåra politiska beslut. Därför vill jag visa upp motsatsen. Jag tror rentav att mina erfarenheter gjort mig bättre på att hantera stress och känna mina egna gränser, sa han till Läkartidningen då.

 

Läs också:

Sjukvårdsministern sjukskriven på grund av stressymtom

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström: »Om inte jag vågar prata – vem ska då göra det?«