Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. Foto: Rickard L Eriksson 

Dagens Medicin motiverar Heidi Stensmyrens sjätteplats på sjukvårdens maktlista på följande vis: »En stabil klippa att luta sig mot när det stormar. Få eller ingen ifrågasätter hennes inflytande. Hon har gjort Läkarförbundet till en verklig maktfaktor i svensk sjukvård. Det senaste året har hon haft primärvården i fokus och varit med om att se till att alla nu pratar om nära vård. Om hon lyckas få gehör för att införa det norska fastläkarsystemet i Sverige återstår att se.«

Listan toppas av Anders Henriksson (S), vice ordförande för Sveriges Kommuner och landsting, SKL. Före Heidi Stensmyren återfinns också Agneta Karlsson, statssekreterare på Socialdepartementet, Annika Strandhäll (S) socialförsäkringsminister och vikarierande sjukvårdsminister, Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen och Sofia Wallström, generaldirektör vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna och förste vice ordförande i Läkarförbundet, återfinns på plats 37 på listan, och Emma Spak, ordförande i Göteborgs läkarförening och SKL:s samordnare för nära vård får plats 43. På plats 51–100 finns också Ove Andersson, Läkarförbundets andre vice ordförande, liksom Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma samt Sveriges yngre läkares förenings ordförande Jonas Ålebring.

Noterbart är även att Anna Nergårdh, regeringens särskilda utredare med fokus på att ställa om och modernisera vården tar ett rejält kliv framåt på listan, från under 50-strecket förra året till plats åtta i år.