Johan von Schreeb. Foto: Sveriges Radio

Under högtidliga former presenterades årets sommarpratare i Sveriges Radio P1 på Berwaldhallen i Stockholm på onsdagen. Många kända namn återfinns bland de 58 sommarvärdar som möter radiolyssnarna mellan 24 juni och 20 augusti – exempelvis skådespelaren Harriet Andersson, miljödebattören Johan Kuylenstierna och Tarja Halonen, Finlands president mellan 2000 och 2012.

Bland de namn som är lite extra kända bland Läkartidningens läsare finns kirurgen Johan von Schreeb, en av grundarna till den svenska sektionen av Läkare utan gränser. Programmet den 18 juli blir hans andra Sommar i P1 – förra gången var sommaren 1997.

– Jag berättar om ett fegt barns resa bort från rädslans begränsning, om ebolaskräck, Hans Rosling som handledare och vad Läkare utan gränser är. Ni får följa en katastrofdoktor som kallsinnigt måste prioritera bland kullvräkta hus och döende. Men även om läkarens viktigaste uppgift, att skapa förtroende för att trovärdigt kunna leverera en cancerdiagnos, säger han till Sveriges Radio

Johan von Schreeb leder Kunskapscentrum för katastrofmedicin vid Karolinska institutet och utsågs till Årets svensk 2014. Han uppges också ha »oanad talang som dj« och utlovar musik från hela världen.

Här kan du höra Johan von Schreebs sommarprogram från 1997. 

Nytt för i år är att Sommar i P1 kan höras redan från klockan sju på morgonen samma dag som programmet sänds. Samtliga sommarvärdar hittar du på Sveriges Radios webbplats.