Svenska Dagbladet rapporterar i dag, fredag, att Karolinska universitetssjukhuset, Stockholms läns landsting och byggföretaget Skanska tillsammans står för en kostnad på 489 450 kronor för att ha arrangemang under Almedalsveckan i Visby, som inleds på söndag.

Enligt Svenska Dagbladet blir skattebetalarnas del ungefär 400 000 kronor, när resor och boende räknas in.

Tidningen berättar att det kommer att arrangeras olika aktiviteter under veckan. En är ett seminarium med rubriken »Patientcentrerad och innovativ – hur bidrar Nya Karolinska Solna till en mer högspecialiserad vård?«

Rebecka Grunditz på landstingets pressavdelning skriver till tidningen att »Almedalen är en plats både för att dela med sig av kunskap och för att inhämta ny kunskap där andra delar av hälso- och sjukvårdssverige är på plats«.

Men Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, är kritisk.

– Landstinget ska ha en generös attityd till att medarbetare medverkar i Almedalen om de blir inbjudna av andra aktörer, men det är tveksamt med PR-arrangemang som hyllar våra egna projekt. Över 400 000 kronor känns inte rimligt utifrån skattebetalarnas perspektiv och som politisk neutral organisation borde i så fall både majoritet och opposition få vara med. Det hade varit hederligare om Moderaterna stått för det här arrangemanget i stället för landstinget, säger han till Svenska Dagbladet.

Läs också:

IVO kräver åtgärder mot teknik- och samverkansbrister på NKS

NKS satsning på intensivakut hotar läkarutbildning

Nya Karolinska – ingen personalmagnet

Inflytt på NKS trots fackliga protester