Händelsen utspelade sig i slutet av 2015, då en kvinna sökte vård vid ett sjukhus i Skaraborg på grund av huvudvärk. Den läkare som undersökte henne ska, enligt kvinnan, efter själva undersökningen ha vidrört hennes bröst på ett sätt som hon inte samtyckte till.

Kvinnan valde att polisanmäla det inträffade och läkaren åtalades. Tingsrätten fann dock inte att det var klarlagt att läkaren förstått att han inte hade kvinnans samtycke, och friade läkaren i november 2016.

Domen överklagades till hovrätten, som meddelade sitt beslut i förra veckan. Enligt Skaraborgs Allehanda anser hovrätten det vara styrkt att läkaren vidrört patientens bröst på ett sätt som inte var medicinskt motiverat, och dömer läkaren till villkorlig dom för sexuellt ofredande. Läkaren ska också betala skadestånd om 14 000 kronor till patienten. 

Läs mer:

Läkare åtalad efter att ha ofredat patient