Eva Jaktlund, verksamhetschef vid Sidsjö vårdcentral i Sundsvall. Foto: Sidsjö vårdcentral

– Vi vill ge en säker och tillgänglig vård till våra patienter, men vi har inte plats att anställa mer personal. I rätt storlek, i förhållande till våra lokaler, så kan vi ge bra och god vård. Vi kan vara tillgängliga, ha ett bra bemötande och bra relationer till våra patienter. Men vi kan inte ta emot fler patienter som det är nu, säger Eva Jaktlund, allmänläkare och verksamhetschef vid Sidsjö vårdcentral.

Hon har tillsammans med läkarkollegor på vårdcentralen, som också är delägare i Sidsjö vårdcentral, skrivit en debattartikel, publicerad i Sundsvalls Tidning, där de vill se att en listningskö inrättas för att klara den stora tillströmningen av patienter som listat sig på vårdcentralen. Skälen handlar både om patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Enligt Eva Jaktlund hänvisar dock landstinget till skrivelser i LOV som inte tillåter införande av kö, men hon vill samtidigt lyfta fram Stockholms läns landsting som ett bra exempel.

– Arbetsmiljöverket rekommenderar högst 1 500 patienter per doktor. Det är naturligtvis ett starkt önskemål att det skulle vara en nationell gräns för vad man kan bära som allmänläkare. Vi har inte tänkt ut några detaljer, men Stockholms läns landsting har en väntelista för vårdcentral som, vad vi förstår, är både enkel, lätthanterlig och fungerar inom den lagstiftning som finns. Det innebär att verksamheten sätter ett tak för hur många patienter man kan ta emot. Det är helt rimligt tycker jag.

Ni har 11 700 listade patienter i dag, var går gränsen för att ni ska behöva stänga?

– Vi kommer att det här kommande halvåret ta ett beslut om en eventuell avveckling. Vi är väldigt nära gränsen.

Landstinget menar å sin sida att man sitter i knät på lagstiftningen.

– Jag har full förståelse och respekt för deras bekymmer. Men vår förvaltning menar att vi i så fall skulle bryta mot lagen om man gör som man gjort i Stockholm. Jag fick en fråga om varför det inte fått några konsekvenser i Stockholm, men det måste man fråga lagstiftaren om. Det kan inte jag svara på, säger Jan-Olov Häggström (S), vice ordförande i landstingsstyrelsen och ordförande i landstingets vårdvalsutskott.

– Vi har gett Sidsjö dispenser, temporära listningsstopp, varje gång de har begärt det. Man skulle behöva en annan lagstiftning. Det är så jag ser det. Det ska ju vara fritt vårdval för patienterna och det är klart, de är väldigt populära och då får de många som listar sig där. Det är väl bra att de är populära, men det är jäkligt svårt det här, fortsätter han.

Är det rimligt att en välfungerande vårdcentral tvingas lägga ner på grund av att de får för många patienter?

– Jag hoppas verkligen inte att de lägger ner, men du lägger problem i mina knän som jag inte är upphovet till. Du borde ställa frågan till dem i riksdagen som har tagit beslutet om lagstiftningen. De (vårdcentralen) gör ett jättebra jobb och är populära. Det vore inte bra för patienterna om de måste stänga beroende på att lagstiftningen ser ut som den gör. Det är jag den förste att erkänna, men jag sitter inte i riksdagen och är inte lagstiftare. Jag får hantera lagen som den ser ut.

Läs också:

SFAM:s ordförande Hanna Åsberg: »Vi måste våga prata om listningstak«

Vårdcentral i Varberg vill sätta stopp för nya patienter