Läkartidningen har tidigare berättat att läkare vid Sidsjö vårdcentral i Sundsvall varnat för att verksamheten kan tvingas lägga ner om man inte får möjlighet att införa listningsstopp och kö för nya patienter.

– Vi vill ge en säker och tillgänglig vård till våra patienter, men vi har inte plats att anställa mer personal. I rätt storlek, i förhållande till våra lokaler, så kan vi ge bra och god vård. Vi kan vara tillgängliga, ha ett bra bemötande och bra relationer till våra patienter. Men vi kan inte ta emot fler patienter som det är nu, sa Eva Jaktlund, allmänläkare och verksamhetschef vid Sidsjö vårdcentral i en kommentar till Läkartidningen.

Landstinget hänvisade till att man i den här frågan sitter i knät på lagstiftningen. Men genom ett beslut i regionfullmäktige får nu regionstyrelsen i Västernorrland i uppdrag att utreda möjligheterna att införa listningsstopp vid enskilda vård- och hälsocentraler, uppger Tidningen Ångermanland.

Läs också:

Läkare vill ha listningstak för att rädda sin vårdcentral

SFAM:s ordförande Hanna Åsberg: »Vi måste våga prata om listningstak«

Vårdcentral i Varberg vill sätta stopp för nya patienter