Utbrottet, som inträffade i mars, upptäcktes när ett barn flyttades från neonatalavdelningen i Kalmar till neonatalavdelningen vid Centrallasarettet Växjö. Smittspårning inleddes enligt Landstinget i Kalmar län omedelbart, och en sammanställning av denna visar nu att 20 personer kunnat konstateras MRSA-positiva. Det rör sig om tio barn som vårdats på avdelningen, två ur personalen samt åtta anhöriga.

Enligt Sveriges Radio Kalmar har smittan sannolikt följt med en patient som tidigare vårdats på annat sjukhus. Ingen av de drabbade ska ha fått någon sjukdom som kan kopplas till MRSA.

– Förhoppningsvis kommer ingen att bli sjuk heller utan kommer bära på bakterierna ett tag innan man lyckas göra sig av med dem, men det vet man inte än, säger smittskyddsläkaren Per Åke Jarnheimer Olsson till Sveriges Radio.

Gunhild Nordesjö Haglund, chefläkare vid Länssjukhuset i Kalmar, har anmält händelsen enligt lex Maria.

Läs också:

Fortsatt kraftig ökning av multiresistenta bakterier i Sverige