Den borgerliga majoriteten i Region Halland kommer vid nästa regionstyrelsemöte att föreslå en utredning av hur patientströmmarna kan ledas bort från akutsjukhusen och in i primärvården, uppger Hallandsposten.

Förhoppningen är, enligt tidningen, att på samma gång spara pengar och skapa en mer jämlik tillgång till lättare akutvård. Förebilden uppges vara närakuten i Kungsbacka, som har öppet från 07 till midnatt veckans alla dagar. 

– I Varberg stänger man redan 19.00 och i Halmstad 20.00, vilket leder till att patienter i stället söker sig till sjukhuset, säger Tommy Rydfeldt (L), gruppledare för Liberalerna och ordförande för närsjukvården inom Region Halland, till Hallandsposten.

Tanken är att baka in ett krav på jourverksamhet vissa tider i avtalen med alla vårdcentraler som är anslutna till vårdvalet i regionen. Målet är att utredningen ska vara klar under 2018.