Satsningen, som är en del av budgeten för 2018, ska börja gälla från årsskiftet och innebär att två miljarder kronor om året ska gå till att förbättra personalsituationen, utveckla arbetsmiljön och vidareutbilda personalen inom vården.

– Man kan till exempel anställa fler så att man får fler arbetskamrater, det kan handla om kompetensutveckling, ändrad schemaläggning med mindre arbete på helger. Det finns mängder av saker man kan göra för att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson, till SVT Nyheter.

Vid en pressträff på tisdagen berättade finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) att satsningen på vårdpersonalen är en del av ett permanent välfärdspaket om fem miljarder årligen. Ytterligare en av de fem miljarderna går till sjukvården i form av den tidigare aviserade patientmiljarden, som omfattar dels en skärpt vårdgaranti, dels ett »patientkontrakt« för dem som har särskilt stora vårdbehov.

Vad de resterande två miljarderna ska användas till kommer att kommuniceras vid ett senare tillfälle, sa Magdalena Andersson och Per Bolund vid pressträffen.

– Att vi berättar om den här satsningen redan nu beror på att vi vill att kommuner och landsting ska få bra förutsättningar för att planera hur man ska använda de här pengarna, sa Magdalena Andersson.

Det rör sig inte om generella statsbidrag utan tanken är att det är parterna som ska komma överens om exakt vilka insatser som ska göras. Det utesluter exempelvis inte höjda löner.

– Den här satsningen motsvarar 4 200 sjuksköterskor, eller fyra nya sjuksköterskor på varje vårdcentral i hela landet, sa Per Bolund vid pressträffen och fortsatte:

– En bra och tillgänglig vård förutsätter att vi har bra och tillräckligt många anställda. 

Enligt SVT är det ännu inte klart hur satsningen ska finansieras, men Ulla Andersson (V) nämner att omkring 80 000 fler löntagare från och med nästa år kommer att betala statlig skatt vilket i sin tur stärker statskassan.

– De som tjänar mycket får bidra mer och det går bland annat till att förbättra arbetsvillkoren för vårdanställda och det känns bra, säger Ulla Andersson till SVT.

Läs också:

Vården får en miljard extra