På grund av mycket långdragna rättsliga processer, som först handlade om mutbrott och nu om misstänkta terrorbrott, har den svenska läkaren Fikru Maru suttit fängslad i Etiopien i fyra år.

Mot bakgrund av det ville de båda riksdagsledamöterna Désirée Pethrus (KD) och Ulla Andersson (V) ha svar på vad utrikesminister Margot Wallström (S) gör i fallet med Fikru Maru.

De ville bland annat veta om utrikesministern hade för avsikt att besöka Fikru Maru i fängelset i syfte att påverka situationen till det bättre, inte minst med tanke på att målet antas vara en del i ett politiskt spel i Etiopien.

– Jag tror att det skulle vara ganska obekvämt för regimen med ett annat statsråd på besök i ett fängelse. Det får ändå uppmärksamhet och man kanske på det sättet skulle få en bättre dialog med regimen och ta ett steg framåt i den här processen, sa Ulla Andersson.

Margot Wallström framförde att hon inte har någon annan önskan än att Fikru Maru kan komma ut ur fängelset. Hon delar också frustrationen och bilden kring fallet, och medger att de insatser man har gjort tyvärr inte lett till en förändring eller att Fikru Maru har kunnat komma tillbaka till Sverige.

Hon utesluter inte heller ett ministerbesök till Etiopien i syfte att påverka, men menar samtidigt att alla insatser som görs måste vägas mot riskerna att förvärra situationen.

– Vi testar hela tiden vad som kan fungera, om vi kan utöva mer påtryckning politiskt och om vi kan ta nya kontakter. Vi utesluter ingenting, men vi väger det också mot att vi faktiskt ibland riskerar att utsätta den här personen för ännu större prövningar och att det inte är en säker väg framåt. Jag utesluter inga besök och inga av de politiska och diplomatiska verktyg vi har till vårt förfogande, men vi kommer att välja det där vi förstår att det faktiskt kan hjälpa till, sa Margot Wallström.

Hon ville också framhålla att man har kontakter på alla politiska nivåer och att man ständigt påtalar att processen ska ske rättssäkert, skyndsamt och att Fikru Maru får en humanitär behandling med tanke på att han under sin tid i fängelset blivit allvarligt sjuk.

Dessutom har regeringen vid ett flertal tillfällen kallat upp den etiopiska ambassadören för att diskutera fallet.

Fikru Marus dotter Emy Maru har tidigare varit kritisk till att svenska politiker inte ansträngt sig mer.

– Juridiskt är det väldigt lite som talar för att åtalet har några hållpunkter. Men tyvärr är det för mycket som talar för att Etiopien vill fälla honom för att de inte ska tappa ansiktet. Politiskt är det också en tråkig situation. Vi vet att våra högsta politiker kan göra mer, men inte gör det, sa Emy Maru i en kommentar till Läkartidningen i samband med ett seminarium i riksdagen i maj i år.

Rättegången mot Fikru Maru som står anklagad för terrorbrott väntas återupptas 7 augusti.

Läs tidigare artiklar:

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Fikru Maru tillbaka i fängelse

Kirurgen som opererade Fikru Maru: »Ingen svår eller märkvärdig operation«

Fikru Maru opererades av svenskt läkarteam

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien