Det är Sveriges Radio som rapporterar att endoskopiutrustning med ett nypris på mellan åtta och tio miljoner kronor under helgen stals från Universitetssjukhuset i Linköping. Under samma helg bestals också Karolinska universitetssjukhuset på samma typ av instrument.

Flera medier har också uppmärksammat en liknande stöld vid Karlskoga lasarett för några veckor sedan. Där försvann 14 endoskop, med ett uppskattat värde på runt fyra miljoner kronor. Dessutom drabbades Norrtälje sjukhus av en liknande stöld i oktober förra året.

Sammanlagt ska det röra sig om 69 endoskopiinstrument som på kort tid stulits från fyra sjukhus till ett värde av uppskattningsvis 28 miljoner kronor.

Sveriges Radio uppger att liknande stölder har förekommit i flera andra europeiska länder och att polisens teori där är att utrustningen används av kriminella för att kontrollera att personer svalt droger i samband med narkotikasmuggling.

Göran Dahlqvist, försörjningschef och säkerhetsansvarig vid Karlskoga lasarett tror att utrustningen som stals där har försvunnit utomlands.

– Jag har ingen aning om vad de används till, men jag har svårt att tro att de har användning för dem i Sverige. De har med största sannolikhet åkt utomlands, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Enligt Göran Dahlqvist har lasarettet kunnat låna endoskop från Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) och därför har patienterna inte påverkats. Däremot har stölden påverkat hur lasarettet ser på säkerheten.

– Vi håller på att tänka över det här och ska se över hur vi ska larma utrustningen när vi fått in nya endoskop. Vi tänker till kring de här frågorna i samarbete med Lindesberg och USÖ, säger Göran Dahlqvist.

I Linköping var man medveten om stölden i Karlskoga och hade inlett ett arbete för säkrare hantering av endoskopiutrustningen.

– Vi var igång med att öka säkerheten på enheten för det skedde ju ett inbrott i Karlskoga för bara ett par veckor sedan. Tyvärr hann det arbetet inte genomföras fullt ut, säger Henrik Hjortswang, verksamhetschef vid mag–tarmmedicinska kliniken i Linköping till Sveriges Radio.

Polisutredningen gällande stölden vid Norrtälje sjukhus lades tidigare i år ner eftersom polisen inte kunde hitta några spår efter utrustningen.

– Just nu är ärendet nedlagt. Vi har inget att gå på, sa polisens utredare Mikael Södergren till Norrtelje Tidning i februari i år.