Läkaren ska, enligt SVT Nyheter Stockholm, under flera års tid vid upprepade tillfällen bland annat pussat och slickat på patienternas händer, gett dem fotmassage samt fört upp deras fötter mot sitt skrev. Gärningarna ska ha skett på en psykiatrisk mottagning.

– Visst är det en försvårande omständighet att det är i ett sådant förhållande som det sker. Vissa har varit mer utsatta genom att de inte orkat säga emot, säger kammaråklagare Jonas Peterson till SVT.

Läkaren stängdes av från sin tjänst, efter att flera patienter larmat om att de blivit utsatta, och anmäldes också till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Flera av patienterna säger i förhören att läkaren skrev ut väldigt mycket mediciner till dem. Åklagaren har dock inte kunnat leda i bevis att det skulle röra sig om brottet sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Läkaren förnekar brott.

Rättegången hålls vid tingsrätten i oktober.