– Lokalen är i nuläget överdimensionerad för oss, säger regiondirektör Johan Färnstrand till SVT Nyheter Gävleborg.

– Vi kommer att ha fyra event där, det kommer inte att vara fullbelagt och det är väldigt olyckligt, fortsätter han.

Bakgrunden till att det stora huset hyrdes var att Region Gävleborg ville vara så väl förberedda som möjligt inför det planerade samgåendet med fem andra landsting som tillsammans skulle bilda storregionen Region Svealand.

Men när projektet med storregioner i slutet av förra året gick i stöpet blev Region Gävleborg fast med huset som kostar 750 000 kronor före moms. Om man lägger ihop kostnaden för de bäddar i privata villor för ett 30-tal personer som regionen också hyrt landar den totala notan på 1,2 miljoner kronor, uppger SVT Nyheter Gävleborg.

När Johan Färnstrand, som utsågs till regiondirektör efter att avtalen tecknades, får frågan om han tycker att det är dåligt planerat när regionen får stå med en för stor kostnad för något som inte kan användas svarar han:

– Jag har jättesvårt att värdera den information som förra ledningen hade när man tog de här besluten. Men med facit i hand kan vi säga att vi står med för stora lokaler och en för stor kostnad.

Enligt SVT Nyheter Gävleborg kommer regionen nu själva att försöka hyra ut delar av lokalen om så är möjligt.

Läs också:

Förslaget om storregioner spricker