– Den senaste tiden ökar antalet misstänkta smittade fall med 7 000 om dagen och dödligheten är oerhört hög, säger Melker Måbeck, internationell chef vid svenska Röda Korset till Svenska Dagbladet.

Enligt honom är dödligheten cirka 50 procent under de förhållanden som råder i landet.

Koleran har på två månader spridit sig till nästan varje del av landet och över 1 300 personer har dött, enligt WHO. Den två år långa konflikten i landet har gjort att 14,5 miljoner människor, över halva befolkningen, saknar regelbunden tillgång till rent vatten och sanitet. Cirka 30 000 anställda inom hälso- och sjukvården har inte fått några löner på tio månader. 

Läkare utan gränser är på plats i Jemen och hade fram till 2 juli behandlat 62 000 misstänkta kolerafall. I Abs-regionen tog organisationen förra veckan emot 200 nya fall om dagen, vilket är en minskning från 500 nya fall veckan innan, enligt Hanna Broberg, administrationsansvarig för Läkare utan gränser i Abs. Det är dock för tidigt att säga att utbrottet avtar, enligt henne, eftersom antalet människor som söker vård ökar i andra områden.

– Kriget som pågår här har slagit sönder sjukvårdssystemet. De sanitära förhållandena, tillgången till rent vatten och mat är undermåliga, och allt detta har bidragit till att kolerautbrottet har spridits genom hela landet, säger hon i en film på organisationens webbplats

Konflikt blev krig 2015

Jemen har 27,5 miljoner invånare och är arabvärldens fattigaste land. 

År 2015 intog houthirebellerna huvudstaden Sana’a och presidenten flydde. En Saudiledd koalition inledde flygangrepp över de områden som rebellerna erövrat. Al Qaida och IS förstärkte då också sin närvaro i landet.

Läkare utan gränser har arbetat i landet sedan 1994 och har 562 internationellt och lokalt anställda. Flera av de sjukhus som Läkare utan gränser driver eller stödjer har attackerats, trots att de ska skyddas enligt internationell humanitär rätt. 

Källor: Läkare utan gränser och Svenska Dagbladet