Det är nyhetsbyrån TT som återger Dagens Industris uppgifter om att regeringens förhandlingar med Vänsterpartiet om ett vinsttak för företag verksamma inom välfärden går trögt.

Enligt Dagens Industris källor ska civilminister Ardalan Shekarabi (S) därför ha försökt söka en uppgörelse med Moderaterna och Liberalerna om ett kompromissförslag med nya kvalitetskrav, bland annat gällande personaltäthet i välfärdsbolagen.

Vidare uppger DI:s källor att Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson gjort klart att Moderaterna ska vara redo för en sådan uppgörelse med regeringen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) dementerar dock tidningens uppgifter. På en fråga i SVT:s »Gomorron Sverige« om Dagens Industris uppgifter stämmer svarar hon:

– Nej, de stämmer inte och Ardalan Shekarabi har också varit ute och dementerat de uppgifterna.

Läkartidningen rapporterade för ett par veckor sedan att det rådde vissa oklarheter kring huruvida förslaget om en vinstbegränsning för företag som bedriver offentligt finansierad välfärd skulle bli verklighet. Detta trots att Ardalan Shekarabi tidigare meddelat att ett sådant förslag skulle läggas fram av regeringen under den här mandatperioden.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har å sin sida deklarerat att vinsttak i välfärden, vilket förordades av regeringens särskilde utredare Ilmar Reepalu, är en förutsättning för att partiet fortsatt ska ge regeringen sitt stöd.

Läs mer:

Oklara besked om vinsttak i välfärden

Skarp kritik mot Reepalus utredning

Konkurrensverket: Nej till vinsttak

Välfärdsutredningen: Inför vinsttak på sju procent