Läkartidningen har tidigare berättat att neonatalverksamheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala genom ett samarbetsavtal har tillgång till två vårdplatser för nyfödda barn vid Åbo universitetscentralsjukhus i Finland. Detta för att verksamheten i Uppsala, främst på grund av personalbrist, tvingats dra ner på antalet platser under de mest intensiva sommarveckorna.

Nu rapporterar P4 Uppland att platserna i Åbo som står till Akademiska sjukhusets förfogande kommit till användning, då två patienter i helgen flögs dit från Sverige för att få vård.

I det ena fallet ska barnet ha fötts i Finland, och i det andra skedde födseln i Sverige varefter mamman och barnet flögs till sjukhuset i Åbo.

– Situationen är ansträngd, säger Erik Normann, sektionschef på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i en kommentar till P4 Uppland.

– Vi får se om vi är i någon form av ansträngd balans eller om det kan lätta lite eller om det kan förvärras lite. Det vet vi inte, fortsätter han.

På frågan om vad som händer om situationen förvärras svarar Erik Normann:

– Vi får väl se hur mycket vi klarar av att överbelägga enheterna i Sverige och det är möjligt att vi kan köpa ytterligare vårdplatser i Åbo eller andra ställen utomlands.

Läs mer:

Akademiska sjukhuset köper neonatalvårdplatser i Finland