Det är bara Gotland, Jämtland och Västernorrland som inte drabbats av blodbrist, i övriga delar av landet råder antingen blodbrist eller akut blodbrist. Blodbristen är störst i Uppsala, där det är brist på alla blodgrupper utom AB+, rapporterar TT enligt Svenska Dagbladet

– Fortsätter det gå ner kan vi bli tvungna att ställa in planerade operationer, säger Maggie Östlund vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I Skåne, Göteborg och Uppsala har man bett blodgivare att komma in för att ge blod.

I Stockholm läns landsting, med flera stora sjukhus, behövs mycket blod. Men stockholmarna är sämst i landet på att lämna blod, rapporterar Dagens Nyheter

Antalet godkända helblodstappningar per tusen invånare är 32,8 i Stockholm, som ligger i botten, och 62,5 i Blekinge, som ligger överst på blodtappningslistan. Blekinge har i sommar hjälpt sjukhus i Växjö, Lund och Göteborg med blod.