I rapporten »Behandling av armfraktur hos äldre« som publiceras i dag tisdag har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, granskat och sammanställt forskning om behandlingsmetoder vid armfrakturer hos äldre, en grupp där benskörhet är vanligt.
Slutsatsen är att allt fler patienter med armfraktur opereras, trots att mindre komplicerade frakturer verkar läka lika bra med icke-kirurgiska behandlingar som gips eller slynga.
När resultatet av kirurgiska metoder jämfördes med gipsning för handledsfrakturer, respektive slynga vid axelfrakturer med måttlig felställning såg man likvärdig funktion hos patienter efter ett år – samtidigt som en operation medför betydligt högre kostnad.
Rapporten visar också att det blir allt vanligare att operera in metallplatta, så kallad plattfixation, i sjukvården vid såväl handleds- som axelfrakturer utan stor felställning. Det är dock ett dyrare behandlingsalternativ än extern fixation och stift, och leder oftare till omoperation, samtidigt som resultatet på sikt blir detsamma, enligt SBU.
I rapporten drar SBU också slutsatsen att patienter med benskörhet i sitt möte med vården upplever att de får otillräcklig, felaktig och motstridig information, vilket försvårar deras beslut om hur de ska hantera sin behandling och hälsa.
SBU drar också slutsatsen att området behöver fler välgjorda kliniska studier.