På tisdagen skadades tre personer, varav en kvinna i 90-årsåldern så allvarligt att hon senare avled, när en 84-årig kvinna av en olyckshändelse backade på en grupp människor utanför Högdalens läkarhus i Stockholm. Förra veckan skedde en liknande olycka utanför Tierp, då en man i 80-årsåldern körde på sex barn.

Med anledning av det inträffade vill Transportstyrelsen nu ställa högre krav på äldre bilförare. Nyhetsbyrån TT rapporterar enligt Sveriges Radio att alltför få läkare anmäler patienter som inte bör köra bil – exempelvis anmäls bara mellan 10 och 20 procent av alla patienter med konstaterad demens till Transportstyrelsen.

– Läkarna måste bli mer följsamma med regelverket. Tiotusentals människor blir olämpliga varje år, och doktorerna vill inte hålla i yxan, säger Transportstyrelsens chefläkare Lars Englund till TT.

Enligt honom finns det flera vägar att gå, till exempel att införa obligatoriska periodiska kontroller av alla bilförare och skärpa läkarnas anmälningsplikt. Det senare har Sveriges läkarförbund tidigare varit emot, men nu öppnar förbundets ordförande Heidi Stensmyren för att utreda frågan.

– Det kommer upp fall som visar att det finns brister i systemet och då tycker vi det är rimligt att titta på det här, säger hon till Sveriges Radio.

– Kanske bör man diskutera att lägga ett ökat ansvar på individen att göra hälsokontroll. Vad man också måste säkerställa är att man får en fast läkarkontakt så man kan följa patienterna längre upp i åldern, fortsätter Heidi Stensmyren.