De två läkarna tog del av patientjournaler trots att de till synes inte var behandlande läkare. Därefter anmälde de en läkarkollega för misstänkt felbehandling av ett antal patienter som blivit behandlade med den så kallade Ilizarov-metoden till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Läkarna delgavs misstanke om dataintrång men i mitten av augusti lades förundersökningen ner. Åklagaren motiverade beslutet med det inte gick att motbevisa läkarnas uppfattning att de haft rätt ta del av journalerna utifrån ett ansvar om kvalitetsgranskning.

Nu rapporterar P4 Skaraborg att begäran om överprövning av det beslutet inkommit till Åklagarmyndigheten.

– Jag hoppas att det ska leda till att de tar upp undersökningen igen och att de får stå till svars för sitt dataintrång, både de som gjort det och ledningen på Skas, att de tar ansvar för de har gjort fel, säger Jenny de Carvalho, vars journal läkarna tagit del av och som nu begärt överprövning, till P4 Skaraborg.

Läkartidningen berättade tidigare i veckan att den aktuella läkaren som behandlat patienter med Ilizarov-metoden fick skarp kritik av IVO. Detta sedan de utrett en orosanmälan som Skaraborgs sjukhus gjort. Myndigheten ansåg bland annat att läkaren varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke och föreslog att läkaren skulle få en prövotid på tre år.

Läs tidigare artiklar:

Ilizarov-läkaren kritiseras skarpt

Förundersökning mot läkare misstänkta för dataintrång läggs ner

Läkare delgiven misstanke om dataintrång

Chefläkare får JO-kritik för privat mejlväxling

JO går vidare med privat mejlväxling vid Skaraborgs sjukhus

Avstängd Skaraborgsläkare tillbaka – får annan tjänst

Ilizarov-anmälare misstänkta för dataintrång

Skövdeläkares avstängning förlängs med en månad

Läkare avstängd efter ifrågasatt behandling