Ändringar och tilläggsbeställningar på Nya Karolinska Solna kan bli mycket kostsamt för skattebetalarna. Enligt dokument som Svenska Dagbladet tagit del av kostar det nästan 1,2 miljoner kronor att bygga om en nödutgång till en vanlig dörr. Enligt andra prisexempel kostar det cirka 143 000 kronor att flytta en vattenkran, och uppsättning av ett hyllplan på hjärtintensiven landar på 93 000 kronor.

Underavtalet för service och underhåll togs hem av Swedish Hospital Partners (SHP) och företaget Coor Service Management, som enligt SvD nära nog har ensamrätt på alla tilläggsarbeten fram till 2040.

Swedish Hospital Partners vd vill inte ge någon kommentar utan hänvisar till landstinget.

Enligt Marit Brusdal Penna, direktör för landstingets strategiska fastigheter och investeringar, finns det en utomstående konsult som granskar SHP:s prissättning.

– Det är hårt reglerat i avtalet om hur olika frågor ska lösas och det följer vi. Men generellt i branschen är det dyrt att göra förändringar i efterhand, men kostnaderna är inte orimliga, säger hon till Svenska Dagbladet.

De mycket höga prisnivåerna för tilläggsarbeten får Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, att reagera. Han vill nu se att man omförhandlar NKS-avtalet med Skanska som skrevs under 2010.

– Politikerna i landstingsfullmäktige blev grundlurade, var helt aningslösa och kunde inte överblicka helheten i besluten. Skanska är en så pass mäktig motspelare att landstinget har svårt att rå på dem, säger Tomas Eriksson till Svenska Dagbladet.

Han fortsätter:

– Men det finns ett moraliskt ansvar hos dem som faktiskt gick vidare och skrev på avtalet trots alla varningar som fanns. Det får säkert stora konsekvenser att bryta avtalet, men vi måste ta upp den frågan på allvar.

Läs också:

Åtal för miljoner i svarta löner på NKS-bygget

Inflytt på NKS trots fackliga protester

Skattesmäll för Nya Karolinska

Nya Karolinska uppe i 23 miljarder

Nya Karolinska blir ännu dyrare