De nya villkoren är framtagna genom ett partsgemensamt arbete mellan Sveriges Kommuner och landsting, arbetsgivarförbundet Pacta, Kommunalarbetareförbundet, Akademikeralliansen och Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR. OFR är en förhandlingsorganisation som samlar sexton fackförbund, däribland Läkarförbundet.

Avgiftssänkningarna gäller tjänstepensionsavtalet AKAP-KL samt de avgiftsbestämda delarna i avtalen KAP-KL, och de äldre avtalen PFA 01 och PFA 98, där arbetstagarna själva får placera sina pengar. De förmånsbestämda delarna i dessa avtal berörs inte av några avgifter.

Förutom sänkta avgifter har det partsgemensamma arbetet också gett fler andra villkorsförändringar. Bland annat handlar det om betygskrav som verkar för att försäkringsgivarna tillhandahåller ett konkurrenskraftigt produktutbud, samt nya utbetalningsregler som bland annat stärker anställdas inflytande över när pensionen ska betalas ut.

Mer information om de nya pensionsvillkoren och en lista över vilka försäkringsgivare som är valbara för 2018 finns i Läkarförbundets pressmeddelande.