Är e-hälsa vårdens frälsare eller medför den mer problem?

På senare tid har ämnet debatterats flitigt, bland annat i ett replikskifte på Svenska Dagbladets debattsida.

Där skriver fyra läkare att det finns en övertro på medicinska tester och appar i telefonen som är kopplade till exempelvis armband som mäter puls. Det finns stora förhoppningar att e-hälsa i patienternas vardag ska avlasta vården, men man vet för lite om problemen.

– Vi är självklart för informerade patienter, men digitaliseringen leder inte självklart till mer informerade och delaktiga patienter, säger läkaren Minna Johansson som är en av författarna och doktorand vid Sahlgrenska akademin.

– Förre sjukvårdsministern Gabriel Wikström beskrev till exempel att alla skulle kunna ha en digital pulsklocka som automatiskt skickar information till läkare som får ta ställning. Centralt i detta finns en stor ökning av medicinskt testande. Med det kommer överdiagnostik som leder till mer utredningar, fortsätter hon.

De fyra läkarna engagerar sig i problematiken med överdiagnostik och befarar att resurserna i vården snedfördelas när e-hälsoverktygen levererar en mängd data utan tidigare misstanke om sjukdom.

– Vi ser en risk i att det blir en enormt ökad arbetsbelastning på läkarna och att det tar resurser från de patienter som behöver det mest, säger Minna Johansson.

Socialminister Annika Strandhäll (S) och Stockholms innovationslandstingsråd Daniel Forslund (L) replikerade debattartikeln i Svenska Dagbladet. Där menar de att läkarna avfärdar användningen av e-hälsa för enkelt. De lyfter fram saker som att kroniskt sjuka kan leva mer självständiga liv och att vården får mer beslutsunderlag.

– Självklart ska vi ha användbara verktyg för kommunikation och journalsystem som fungerar, säger allmänläkaren Josabeth Hultberg, doktorand vid Linköpings universitet och medförfattare till debattartikeln.

Men hon menar att det råder en hajp kring e-hälsa utan att man preciserat vilka problem den egentligen ska lösa.

– Handlar det bara om efterfrågan på en vilda västern-marknad där konsultföretag och teknikföretag gräver guld, då slirar man i definitionerna av behov och efterfrågan.

Annika Strandhäll och Daniel Forslund menar å sin sida att i stället för att ifrågasätta privata aktörer, borde man fråga sig varför initiativen inte kommer inifrån sjukvården. De vill gärna se ett samtal mellan läkarprofessionen, politiker och aktörer, vilket välkomnas av debattörerna. Men någon inbjudan utanför SvD Debatt har ännu inte kommit, säger Josabeth Hultberg.

Läkarna tycker att diskussionerna om e-hälsa mest har låtit som en »unison hallelujahkör« och önskar att politikerna tog med mer kritiska röster i engagemanget.

– Vi skulle vilja att man inför varje beslut noga överväger risker och är lite försiktigare när man inför lösningar. Som det är nu omger man sig bara med folk som är entusiastiska och får inte in det kritiska perspektivet, säger Minna Johansson