»Ska vi lyckas göra den vardagsnära vården mer tillgänglig för inte minst familjer och äldre samt avlasta primär- och sjukhusvård ytterligare behöver vi även involvera apoteken i arbetet«, skriver Emma Henriksson, partiets socialpolitiska talesperson, och Ella Bohlin, landstingsråd i Stockholms läns landsting, på Dagens Nyheters debattsida

Enligt dem är apoteken en underutnyttjad resurs och har en mer begränsad roll i Sverige jämfört med många andra länder. De ger Danmark som exempel. Där erbjuder apoteken läkemedelssamtal till personer som nyinsjuknat i kronisk sjukdom.

Nu föreslår KD följande reformer:

  • Ge svenska farmaceuter möjlighet att genomföra strukturerade läkemedelssamtal även med personer som nyinsjuknat i kronisk sjukdom.
  • Låt apoteken ta del av provsvar från sjukvården som är relevanta för läkemedelsbehandlingen och ge dem utökade möjligheter att utföra enklare laboratorieverksamhet, exempelvis allergitester.
  • Ge farmaceuter möjlighet att erbjuda hälsofrämjande och coachande samtal för att hjälpa människor hantera stress, sluta röka, minska alkoholintag eller gå ner i vikt.
  • Inför en ny kategori läkemedel, ett så kallat farmaceutsortiment, som är receptfria om de säljs bakom disk på apotek tillsammans med rådgivning från en farmaceut. Exempelvis salvor vid ögoninflammation och eksem.