Läkartidningen har tidigare skrivit om Folkhälsomyndighetens förslag om att erbjuda pojkar vaccination mot HPV, humant papillomvirus, inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Socialminister Annika Strandhäll (S) sa då att regeringen i grunden är positiv till förslaget. Och nu gör alltså även Läkarförbundet tummen upp i ett remissvar.

Enligt förbundet visar beslutsunderlaget att ett införande av HPV-vaccination i det nationella vaccinationsprogrammet även för pojkar är kostnadseffektivt, kan bespara individer betydande lidande och allvarlig cancersjukdom och bidrar till en mer jämlik vård.

Läkarförbundet konstaterar också att det finns evidens för en koppling mellan HPV och cancer i anus, svalg och på penis och påpekar särskilt att införande av HPV-vaccination för pojkar innebär ett påtagligt högre skydd för män som har sex med män – en grupp med särskilt hög HPV-relaterad sjukdomsbörda.

Förbundet påpekar dock att beslutsunderlaget inte ger någon tydlig rekommendation om vilken typ av vaccin som bör användas. Och att den frågan noga bör övervägas framöver.

Dessutom betonas vikten av att barn och föräldrar får bra information om vaccinationen och dess syfte, samt att elevhälsan behöver få mer resurser för att klara av det utökade uppdraget.

Flickor erbjuds redan vaccination mot HPV inom ramen för det nationella allmänna vaccinationsprogrammet som skydd mot livmoderhalscancer.