Som Läkartidningen tidigare har berättat hotar läkarbrist akutkirurgin i Örnsköldsvik. I början av nästa år ser det bara ut att finnas en av fyra fast anställda kirurger kvar, efter att två har sagt upp sig och en är tjänstledig, vilket varit känt länge. För att täcka upp för frånvaron så här långt har landstinget använt stafettläkare.

Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening, säger att det dock inte går att sätta in stafettläkare som långsiktig lösning. Han säger också att bemanningssituationen har blivit mer ansträngd senaste månaden. Men situationen är onödig, menar han.

– Mycket handlar om ett frånvarande ledarskap. Det är fullt möjligt att rekrytera kirurger om man är villig. Men det kräver stabilitet som på vilken arbetsplats som helst. Man vill inte ta ett jobb om arbetsplatsen hotas av att stänga, säger Lars Rocksén till Läkartidningen.

Han syftar till exempel på att Leif Israelsson, verksamhetschef för kirurgi i Landstinget Västernorrland, på fredagen sa till Sundsvalls Tidning att den akuta kirurgin inte kommer att kunna drivas om man inte lyckas anställa fasta läkare. Israelsson har tidigare även gjort en utredning som föreslagit att den skulle läggas ned, vilket bland andra SVT rapporterat om. Politikerna lovar dock att akutkirurgin ska få vara kvar.

Vad tror du om utsikterna att anställa fasta kirurger?

– De är lysande. Förutsatt att organisationen får stabilitet och långsiktighet, och en chef med mandat att anställa lokalt, säger Lars Rocksén.

– Det ska vara en person med ekonomi-, personal- och arbetsmiljöansvar. Hade vi haft det så hade vi löst situationen för länge sedan.

Läs också:

Läkarbrist hotar akutkirurgin i Örnsköldsvik

Regionen vill utreda alternativa driftsformer för Sollefteå sjukhus

Akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus läggs ned permanent

Aktionsgrupp erbjuder sig ta över Sollefteå sjukhus