Förste vice partiordförande Peter Danielsson och Moderaternas socialpolitiske talesperson Cecilia Widegren vid pressträffen.  Foto: Moderaterna/Youtube

– Vi vill återinföra och utveckla den kömiljard som halverade vårdköerna i Sverige från 2007 till 2014. Vi har goda erfarenheter av att prestationsbundna ersättningar leder till att människor inte behöver vänta för länge och i onödan, sa Moderaternas socialpolitiske talesperson Cecilia Widegren, när partiet presenterade en del av sin nationella hälso- och sjukvårdsagenda på fredagen.

Hon poängterade att användningen skulle vara bredare än när alliansregeringen en gång införde den.

– Det handlar mer om en tillgänglighets- och samordningsmiljard nu, om att få in till exempel röntgen och laboratorier, att bredda helheten kring kömiljarden, så att den kretsar kring en större del av patientens vårdkedja än bara ett enskilt möte, en enskild diagnos eller en enskild operation.

Förutom ett fokus på väntetider i vården vill Moderaterna att patienter ska ha rätt till en fast vårdkontakt, men precis hur det ska se ut i praktiken är ännu inte klart. Rent generellt vill M se en primärvårdsreform som är mer patientfokuserad och där primärvårdsuppdraget är tydligare definierat.

– Vi ser att den svenska vården är väldigt sjukhustung. Vi har en stor del av resurserna allokerade till sjukhus och inte ute i primärvården, och det gör också att tillgängligheten inte är så god som vi önskat, sa förste vice partiordförande Peter Danielsson vid pressträffen.

M vill även stärka förlossningsvården, bland annat med förändringar i patientlagen och med fler utbildningsplatser för barnmorskor. Partiet vill också koncentrera högspecialiserad vård för att stärka patientsäkerheten. Hur det ska se ut i praktiken vill Moderaterna lämna till Socialstyrelsen att bestämma tillsammans med vårdens aktörer. M vill även skärpa lagstiftningen för att prioritera vårdkedjan mot de sjuka äldre.

Några närmare detaljer vill partiet inte ge i dag. Förslaget från partistyrelsen kommer ligga till grund när partiet tar ut riktningen i sin politik under arbetsstämman i oktober. Därefter ska allianspartierna prata ihop sig för den kommande valrörelsen.

På Moderaternas sajt kan du läsa mer om programmet och här kan du se pressträffen.