2016 samlades demonstranter på 26 orter, jämfört med nio i år. Bilden är från förra årets demonstration på Medborgarplatsen i Stockolm. Foto: Maj-Lis Koivisto

Demonstrationerna, med krav på bättre arbetsmiljö och patienters rätt till en jämlik och tillgänglig vård, samlar deltagare från olika yrkesgrupper inom vården, patienter, patientföreningar och anhöriga och kommer i år att äga rum på nio orter i landet.

Sten Axelson Fisk är AT-läkare i Malmö och en av dem som håller i demonstrationen där. Han tycker att det är viktigt att fortsätta demonstrera för vården.

– I våras såg vi hur sjukvården blev den viktigaste politiska frågan för det svenska folket. Det tolkar vi som ett kvitto på att det här gräsrotsengagemanget, som har spridit sig från olika ställen och som nu sedan ett år tillbaka har en landsomfattande samordning, lönar sig, säger han och fortsätter:

– Och också som ett kvitto på att det finns ett brett stöd bland det svenska folket för våra krav.

Även förra året organiserade nätverket »En annan vård är möjlig« demonstrationer över landet. Då på 26 orter, jämfört med nio i år.

Enligt Sten Axelson Fisk finns det åtminstone i Skåne ett uttalat syfte att samla de olika demonstrationerna på söndag.

– Vi vill visa att vi står enade, och att det inte handlar om att Region Skåne ska satsa mer på sjukhuset i exempelvis Malmö på bekostnad av sjukhusen i Trelleborg, Kristianstad eller Helsingborg.

Läs tidigare artiklar:

Märit Halmin talar vid stor demonstration i Stockholm

Demonstrerade för bättre arbetsvillkor inom vården