Regeringen skriver i ett pressmeddelande att den nyinrättade myndigheten bland annat får i uppdrag att sammanställa, tillgängliggöra och kommunicera kunskap om arbetsmiljö, vilket ska stödja det praktiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna. Myndigheten ska också utvärdera och analysera arbetsmiljöpolitiken och stödja regeringen i det internationella arbetsmiljöarbetet.

Dessutom ska den nya myndigheten arbeta med frågor kring företagshälsovård. Det handlar bland annat om att utveckla evidensbaserade riktlinjer och verktyg för aktörer inom företagshälsovården. Myndigheten ska också arbeta med förutsättningarna för företagshälsovårdens kompetensförsörjning.

I budgetpropositionen för 2018 avsätts 18,8 miljoner kronor för myndigheten, och när verksamheten är fullt utbyggd 2020 beräknas myndighetens budget bli omkring 35 miljoner kronor om året.

Läkartidningen har tidigare berättat att Sveriges Läkarförbund ställt sig positivt till ett utredningsförslag om att inrätta ett nationellt arbetsmiljöcentrum som en egen myndighet, vilket nu blir verklighet.

Läs också:

Läkarförbundet vill att nytt centrum för arbetsmiljö blir myndighet