Förslaget finns med i regeringens höstbudget. Ett syfte med det är att fler ska ha råd att organisera sig fackligt. Förslaget innebär en reduktion på 25 procent av den sammanlagda medlemsavgiften för en fackföreningsmedlem under ett år.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att detta är ett sätt att värna om den svenska modellen med starka parter som tar ansvar för ordning och reda på arbetsmarknaden. För att modellen ska fungera krävs en hög facklig anslutningsgrad, enligt regeringen.

– Arbetsmarknadens parter ska självständigt avtala om lönebildningen, vilket förutsätter att många är med i facket. Därför inför vi skattereduktion på fackföreningsavgiften, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren tycker att förslaget är bra. Hon tror däremot inte att det kommer att leda till någon stor förändring för Läkarförbundet.

– Det kan påverka. Men eftersom vi är ett professionsförbund så tror jag att läkarna känner en stark tillhörighet.

Efter att den borgerliga alliansregeringen avskaffade möjligheten till skattereduktion för den fackliga medlemsavgiften 2007, minskade anslutningsgraden generellt. Även Läkarförbundet märkte av ett litet medlemstapp.

Från alliansen möter förslaget kritik. Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson, säger till Dagens Nyheter att han anser att det är en felaktig prioritering.

– Det här ställs mot riktiga skattesänkningar för låga och medelstora inkomsten och för småföretagare som skapar jobben. Det finns väldigt många prioriteringar att göra innan det här blir rimligt, säger han till DN.