Den allmänna uppfattningen har varit att det framför allt är studier gjorda av forskare i så kallade utvecklingsländer som publiceras i så kallade rovdjurstidskrifter – det vill säga tidskrifter som tar betalt av forskare för oseriös publicering – enligt en grupp forskare bakom den nu aktuella kommentaren i Nature.
Men nu ifrågasätter de den bilden, efter att ha granskat ett urval på nästan 2 000 artiklar i mer än 200 misstänkta rovdjurstidskrifter inom den biomedicinska sfären.
57 procent av studierna – som konsekvent saknade information som krävdes för att bedöma, reproducera och bygga vidare på resultaten – hade nämligen förstaförfattare med hög- och medelinkomstländer som bas.
Den största andelen studier svarade forskare i Indien och därefter USA för. Men bakom relativt många artiklar stod också forskare i till exempel Italien, Japan och Storbritannien.
Totalt sett hittades forskare, i vissa fall knutna till mer högprofilerade institutioner, från 103 olika länder vid granskningen.
Enligt kommentarsförfattarna sätter granskningen fingret på att rovdjurspublicering är ett globalt problem, och ett hot mot den vetenskapliga integriteten, även om antalet studier i rovdjurstidskrifter från forskare i ett visst land måste sättas i relation till hur mycket forskning landet producerar.
Nu efterlyser kommentarsförfattarna tuffare tag i kampen mot tidskrifter och förlag som på grund av bristande kvalitetskontroll publicerar vilka artiklar som helst.