Det beräknade budgetunderskottet för Region Skåne i år blir 615 miljoner kronor, mot tidigare beräknade 520. Det är en ökning med drygt 18 procent.
Och det är underskottet för sommaren som i första hand har försämrats avsevärt.
– Den huvudsakliga förklaringen är att vi drar över på personalsidan. Det är många i personalen som har ställt upp för att hålla öppet vårdplatser, men det har ju inneburit att folk har skjutit på sina semestrar. Och det har man fått ersättning för, säger Joakim Sandell (S), ordförande i Skånes universitetssjukhus sjukvårdsnämnd, till Läkartidningen.
Därtill har intäkterna minskat. Som exempel nämner Sandell färre uppdrag inom utomlänsvården och flyktinghälsan.
Stefan Lemme (M), andre vice ordförande i sjukvårdsnämnen, menar att universitetssjukvårdens ekonomi är i fritt fall. Han påpekar till exempel att nio av tio vårdcentraler som sorterar under Skånes universitetssjukhus inte håller budget. Enbart det skulle innebära en förlust på 75 miljoner.
Naomi Clyne, första vice ordförande i Mellersta Skånes läkareförening, tycker dock att man kan ha lite is i magen innan man bedömer årets underskott.
– Jag känner inte att det här med sommaren är något anmärkningsvärt eller ovanligt. Man måste avvakta utvecklingen under hösten innan man säger att underskottet håller i sig.
Joakim Sandell hyser viss förhoppning när det gäller den alldeles nya organisationen i Region Skåne, vilken ska innehålla färre chefsled. Verksamheterna har i och med införandet fått uppdraget att se över konsekvenserna av en minskning av administrationen.
– Med den nya organisationen kommer vi inte att spara 600 miljoner. Men det är ett första steg. Sedan tittar vi på en mängd andra åtgärder som enskilt inte skulle kunna komma tillrätta med underskottet, men tillsammans kan de ge en rejäl effekt, säger han.
Han påpekar att Skåne har lägst landstingsskatt i Sverige och anser att den ytterst måste höjas för att skapa ett bättre ekonomiskt underlag.
– Det är ingen statshemlighet att jag förordar att vi skulle höja skatten för att finansiera den skånska sjukvården.
Och där får han medhåll av läkarföreningen.
– Sjukvården här i Region Skåne är kraftigt underfinansierad. Det skulle behövas en höjning av skatten för att åtgärda detta, säger Naomi Clyne.
På Region Skånes hemsida kan du läsa sjukvårdsnämndens protokoll med bland annat förslag på hur kostnadsutvecklingen ska förbättras.
(uppdaterad 2020-01-08)