– Jag är glad för det nya sjukhuset, men förbannad på avtalet. Alla i landstingsfullmäktige, oavsett färg på parti, som år 2010 röstade för ett OPS-avtal utan konkurrens borde idka högsta graden av självkritik. Man borde dragit i nödbromsen när det bara kom ett enda anbud. Nu ska vi göra allt vi kan för att vända på varje sten, sänka kostnader och göra det bästa för skattebetalarna och patienterna, säger Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

För att komma tillrätta med de höga kostnaderna vid sjukhuset presenteras tre åtgärder:

  • Landstinget och Karolinska universitetssjukhuset kommer att pausa alla tilläggsbeställningar som inte bedöms vara kritiska för behandlingen av patienter fram till den 20 december i år.
  • Från samma datum kommer landstinget att konkurrensutsätta de byggnationer på NKS som är hyresgästanpassningar, vilket i praktiken innebär att det eventuellt blir någon annan än Swedish Hospital Partners (SHP) och Skanska som utför dessa om kostnaderna inte sänks.
  • Dessutom vill landstinget omförhandla priserna för styckesaker, exempelvis eluttag och hyllplan, som Karolinska universitetssjukhuset har ett större behov av än tidigare planerat. Detta för att få en tydlig prislista och lägre totalkostnad.

Enligt pressmeddelandet ska också hela det så kallade OPS-avtalet omförhandlas om det är juridiskt möjligt och gynnar skattebetalarna.

Det var Svenska Dagbladet som i veckan rapporterade om de mycket höga priserna för ändringar och tillägg på NKS. Bland skulle det enligt tidningen kosta 1,2 miljoner kronor att bygga om en nödutgång till en vanlig dörr.

Projektbolaget Swedish Hopital Partners (SHP) som har kontraktet att bygga, utrusta och underhålla sjukhuset fram till 2040, slår nu ifrån sig och uppger att siffrorna som presenterades i Svenska Dagbladet i många fall varit felaktiga.

– Vi har rimliga priser för de tilläggsarbeten som behöver göras. Det är marknadsmässigt och priserna nagelfars också av landstinget, säger SHP:s vd Ulf Norehn till Svenska Dagbladet.

Läs också:

Forskare: »Byggandet av NKS har inte skett enligt beprövad erfarenhet«

Höga priser för ändringar och tillägg på NKS

Förre sjukhusdirektören på Karolinska: »Konsulterna körde sitt eget race«

Platsbrist på NKS – fler väggar flyttas

Inflytt på NKS trots fackliga protester

Nya Karolinska uppe i 23 miljarder