Laskerpriset är näst efter Nobelpriset världens mest prestigefyllda pris för medicinsk forskning. Många Nobelpristagare har också tidigare tilldelats Laskerpriset.

Nu tillkännages alltså årets pristagare:

  • Douglas R Lowy och John T Schiller, båda vid National Cancer Institute i USA, får priset för klinisk forskning för tekniska framsteg som möjliggjort utveckling av HPV-vaccin för att förhindra livmoderhalscancer och andra typer av cancer som orsakas av HPV, humant papillomvirus.
  • Michael N Hall, University of Basel i Schweiz, får priset för medicinsk grundforskning för upptäckter kring TOR-proteiner och deras centrala roll i den metabola kontrollen av celltillväxt. Störningar i systemet kring TOR har bland annat betydelse för utvecklingen av diabetes och cancer.

Dessutom delas ett pris ut för insatser på public service-området. Det går i år till organisationen Planned Parenthood för att ha tillhandahållit viktiga hälsotjänster och vård för miljontals kvinnor i mer än ett sekel.

Läs mer om pristagarna här.