I helgen presenterade regeringen och Vänsterpartiet sitt förslag om vinsttak i välfärden, vilket väntas tas upp i riksdagen i juni nästa år. Det bygger på den så kallade välfärdsutredningen av Ilmar Reepalu (S) och innebär ett tak på sju procents vinst.
I den kommande propositionen är dock sjukvården undantagen.
– Vi har fört en dialog med professionerna inom sjukvården och kommit fram till att vi måste beakta de särskilda behov som finns där, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), till SVT Nyheter.
Däremot kommer regeringen att tillsätta en ny utredning som ska titta specifikt på hur man kan begränsa vinsterna i sjukvården. För vinstjakten i vården ska bort, det är de tre partierna tydliga med.
Utredningen om sjukvården ska vara klar i juni 2018, och det betyder att en eventuell begränsning av vinster på det området blir en valfråga som sannolikt drar en skiljelinje mellan alliansen och de tre partier som nu lagt fram en första plan till vinsttak inom välfärden.
– Jag beklagar att man gör det till en valfråga. Hälso- och sjukvård är något så mycket större, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till Läkartidningen, och fortsätter:
– Vi borde prata om sådant som hur vi ska säkerställa att patienter inte ska behöva vänta på cancerbehandling eller hur vi ska bygga ut primärvården. I stället reduceras det till en valfråga om enbart vinst.
Läkarförbundet har tidigare varit kritiskt till Reepalus förslag om vinsttak på sju procent. Nu vill regeringen hitta andra vägar att begränsa vinsterna. Hur ser du på det?
– Man ska alltid vara öppen för diskussion om regleringar. Men det förslag som har lagts fram är en oframkomlig väg för små sjukvårdsenheter. Det skulle slå hårdast mot de små professionsdrivna enheterna. De behöver dessutom långsiktighet för att planera sin verksamhet, säger Heidi Stensmyren.
Läs också:
Regeringen överens med V om förslag om vinsttak i välfärdsföretag
Oklara besked om vinsttak i välfärden