– Jag har en känsla av att IT-företagen ibland vill hoppa över forskningen. Men det finns inga genvägar. Inte ens när det gäller artificiell intelligens, säger ortopeden Max Gordon som forskar om maskininlärning och artificiell intelligens på Danderyds sjukhus, apropå granskningen av användningen och marknadsföringen av företaget IBM:s tjänst Watson for oncology som journalister vid den amerikanska nyhetssajten Stat News har gjort.

IBM har i flera år sålt in Watson for oncology som en revolution för cancervården runt om i världen och också flaggat för en introduktion på svenska sjukhus.

Tanken är att Watson for oncology ska använda den molnbaserade superdatorn för att tugga i sig enorma mängder data från patientjournaler, vetenskapliga studier och kliniska riktlinjer ­för att rekommendera de bästa cancerbehandlingarna till läkare.

Men enligt Stat News är det långt ifrån hur det ser ut i dag, även om tekniken i vissa aspekter är lovande.

Watson brottas fortfarande med att lära sig om olika cancerformer. Och superdatorns behandlingsrekommendationer baseras inte på insikter som systemet gör utifrån sin tillgång till data, utan på information som en grupp läkare vid ett enda sjukhus i USA matar in – något som riskerar att leda till en snedvridning mot amerikanska patienter och behandlingstraditioner, enligt Stat News.

Men framför allt riktas kritik mot att Watson for oncology sålts in och börjat användas i vården runt om i världen innan nyttan med systemet visats i stora kliniska studier.

Max Gordon är inte förvånad över att Watson for oncology inte tycks leva upp till den bild som målats upp.

– Jag har varit tveksam till Watsons »claim to fame«. IBM säljer ju en produkt som inte är testad i stora kontrollerade kliniska prövningar. Watson är jättelovande, men det måste backas upp av forskning, säger han och fortsätter:

– I slutänden är det viktiga: kan man i stora kliniska studier visa att överlevnaden blir bättre när man inför systemet?

Det är dock inte en skärpning av det regelverk som omgärdar medicintekniska produkter som han i första hand efterlyser.

– Framför allt måste beställare i landsting och regioner lära sig att ställa krav. Man kan inte köpa ett system där det inte visats i kliniska prövningar att det håller vad det lovar. Man måste ju visa att det faktiskt gör nytta innan vi börjar spendera skattemedel på det, säger Max Gordon.