Situationen för akutkirurgin vid Örnsköldsviks sjukhus har länge varit problematisk. Landstinget Västernorrland har haft svårt att bemanna verksamheten med specialistläkare och efter årsskiftet riskerar man att stå med enbart en enda fastanställd kirurg.

Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening, har vid ett flertal tillfällen påtalat behovet av en lokal chef med ett tydligt mandat för att komma tillrätta med bemanningen. 

– Det krävs tre saker: personalansvar, arbetsmiljöansvar och ekonomiskt ansvar, har han tidigare sagt till Läkartidningen.

– Det är fullt möjligt att rekrytera kirurger om man är villig. Men det kräver stabilitet som på vilken arbetsplats som helst. Man vill inte ta ett jobb om arbetsplatsen hotas av att stänga.

Nu pekar allt på att kravet blir verklighet. Vid ett möte på torsdagskvällen fick Lars Rocksén och Monika Johansson, samordningsdirektör i Landstinget Västernorrland, enligt SVT Nyheter Västernorrland i uppdrag att snabbt hitta en chefslösning för att rädda akutkirurgin vid sjukhuset. 

I uppdraget ingår att utarbeta uppdragsbeskrivning och mandat för den nya chefen.

– Arbetet påbörjades igår. Vi har ingen fast tidsplan, men saker kommer att börja hända de närmsta veckorna, säger Lars Rocksén till SVT och fortsätter:

– Det är fullständigt nödvändigt för samhället att vi löser det här. Annars riskerar vi stora kostnader för inhyrd personal och en ohållbar situation för akutkirurgin.

Som Läkartidningen tidigare har berättat ska Landstinget Västernorrland, parallellt med arbetet att rekrytera en ny lokal chef, låta en extern utredare se över den organisationsmodell med centraliserade länskliniker som infördes i landstinget 2015.

Läs också:

Turbulensen kring sjukvården i Västernorrland fortsätter

Örnsköldsviks sjukhus: »Starkare lokalt ledarskap krävs för att stärka akutkirurgin«

Läkarbrist hotar akutkirurgin i Örnsköldsvik

Regionen vill utreda alternativa driftsformer för Sollefteå sjukhus

Akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus läggs ned permanent

Aktionsgrupp erbjuder sig ta över Sollefteå sjukhus