Ola Bergstrand skrev rapporten »Hur behåller man och lockar läkare till primärvården?« 2014. Tipsen i den har med framgång använts i den skånska primärvården. Foto: Privat

När Ola Bergstrand skrev rapporten 2014 var han verksamhetschef på en vårdcentral i skånska Löddeköpinge, där han tillsammans med personalen hade lyckats bryta en negativ utveckling. Från att tidigare ha varit en underbemannad vårdcentral blev de fullbemannade och distriktsläkare sökte sig spontant till dem.

– Rapporten om primärvårdens »gröna öar« togs emot väldigt väl. Det är egentligen sådant som många vet – det handlar bara om att sammanställa det, säger Ola Bergstrand, som i dag är verksamhetstrateg och sitter i Skånevårds Sunds divisionsledning.

I divisionsledningen har man bestämt att »gröna-öar-principen« för hur man skapar en bra arbetsmiljö ska vara en viktig byggsten i arbetet med hyrläkarberoendet.

– Arbetsmiljön kommer alltid att vara A och O. Man kan erbjuda tjänstebil, tillägg och så men arbetsmiljön och arbetskamraterna kommer alltid att smälla högst.

På ett drygt år har Skånevård Sund lyckats minskat hyrläkaberoendet inom primärvården från 25 heltidstjänster till under 10 och har ekonomin i balans. Flera vårdcentraler som tidigare haft stora bemanningsproblem har i dag en stabil bemanning.

– Det är omöjligt att säga vad som gett effekt. Man jag vill tro att det är fokus på arbetsmiljö och det nära ledarskapet. Vi lockar främst till oss läkare från det privata, men vi har faktiskt lyckats locka in några hyrläkare också, säger Ola Bergstrand. 

Läs också:

Så blir du en »grön doktor«!

Primärvårdens »gröna öar«