Det var igår, måndag, som TV4 sände en intervju med Paolo Macchiarini. I intervjun, som är den första sedan åklagarna lade ner förundersökningen mot honom, uttrycker han sin tacksamhet över vad han anser vara en mycket noggrann och gedigen polisutredning.

Han beskriver också transplantationerna av syntetiska luftstrupar som framgångsrika, och att man haft patienternas bästa för ögonen. Om den första patienten som opererades i Sverige säger han:

– För mig var det en framgång. Två och ett halvt år efter transplantationen var han fortfarande i livet, det är så klart en framgång.

Paolo Macchiarini säger också att han fortsätter med operationer runt om världen och att två studier om transplantationer av luftstrupar strax ska inledas i Storbritannien och USA.

TV4:s reporter ställer också frågan om han fortfarande arbetar vid medicinska institutioner.

– Gudskelov blev medicinska institutioner runt om i världen lite chockade av Karolinska institutets beteende och baserar inte sina bedömningar på vad som framkommer i tv, svarar Paolo Macchiarini.

Paolo Macchiarini kan inte svara på om han kommer att fortsätta att använda sig av syntetiska luftstrupar, men säger ändå:

– Det finns andra och mer mäktiga institutioner som utvärderar kliniska försök på detta. Vi får se vad svaret blir, om jag byter till ett annat organ.

Paolo Macchiarini var misstänkt för grovt vållande till annans död, alternativ grovt vållande till kroppskada, för de tre transplantationerna med syntetiska luftstrupar som genomfördes vid Karolinska universitetssjukhuset samt för grovt vållande till kroppsskada gällande en fjärde operation av en annan typ.

Åklagarna lade den 12 oktober ned förundersökningen mot Paolo Macchiarini.

Ta del av TV4:s intervju med Paolo Macchiarini här.

Läs också:

Inget åtal mot Paolo Macchiarini – går inte att bevisa brott

Visselblåsaren: »Det är skandal«