Paolo Macchiarini. Foto: Lina Alriksson/DN/TT

Det var i går, torsdag, som åklagare meddelade att det inte kommer att väckas något åtal mot kirurgen Paolo Macchiarini, som bland annat genomfört tre mycket uppmärksammade operationer med syntetiska luftstrupar vid Karolinska universitetssjukhuset.

Han var misstänkt för grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada, i tre fall och för grovt vållande till kroppsskada i ett annat fall.

Åklagarna konstaterade förvisso att Paolo Macchiarini agerat oaktsamt vid de aktuella luftsstrupsoperationerna, samt att risktagandet ökat för varje ingrepp. Men åklagarnas slutsats var ändå att det med tillräcklig säkerhet inte går att bevisa att någon annan metod skulle ha gett ett bättre utfall för de aktuella patienterna. Av det skälet lades samtliga förundersökningar ner.

I en mejlkommentar till Läkartidningen skriver Paolo Macchiarini:

»Jag är mycket glad att myndigheterna varit så noggranna i sin utredning och att den nu är färdig. Deras slutsats, att alla som varit involverade i operationerna agerade med gott uppsåt och hade patienternas bästa för ögonen, är mycket välkommen efter den intensivt negativa press som jag och mina kollegor blivit utsatta för. Som jag alltid har sagt: jag gjorde mitt absolut bästa för att ge dessa terminalt sjuka patienter en chans till bot.«

Han menar dock att det går att utveckla och förbättra förfarandet vid den här typen av nya operationsmetoder.

»Undersökningarna kring dessa fall har, givetvis, på många sätt visat hur sådana här svåra och banbrytande behandlingar bättre kan hanteras i framtiden.«

»Alla fynd i utredningen har påverkat hur jag själv reflekterar kring det som hänt och kommer att ha betydelse för mitt arbete från och med nu«, fortsätter han.

Paolo Macchiarini riktar också kritik mot mediebevakningen av hans fall.

»Mediebevakningen under de senaste åren har varit extrem, och jag känner att den nu också måste granskas. Mycket det som hände har framställts gravt missvisande – antingen medvetet eller genom bristande förståelse om detaljerna i fallen. Att förtala sjukvårdspersonal som försöker göra det bästa för patienter under mycket svåra omständigheter kan bara få negativa effekter för såväl profession som för patienter i framtiden.«

Läs också:

Macchiarini polisanmäler läkare för förtal

Inget åtal mot Paolo Macchiarini – brott kan inte bevisas

Visselblåsaren: »Det är skandal«