Torbjörn Åkerstedt, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet. Foto: Bildmakarna

När Läkartidningen ringer upp Torbjörn Åkerstedt för en kommentar har han ännu inte nåtts av nyheten om vilka som får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

 – Det var som tusan! Det var roligt – och på tiden, tycker väl vi som håller på med det här, säger han och fortsätter:

– Det här har ju inneburit ett sådant paradigmskifte som ska till för att det ska bli ett Nobelpris. Young och de andra visade hur den molekylära mekanismen för det här ser ut och det var ju väldigt elegant.

Han konstaterar att Nobelpristagarnas upptäckter bland annat banat väg för att behandla människor med felinställd dygnsrytm med ljus eller melatonin. Han tror dock att möjligheterna är mycket större än så.

– Jag skulle säga att det här bara är början. Man har ännu inte riktigt fått grepp om hur man ska gå in och manipulera. Men det här kommer ju att kunna leda till alla möjliga sätt att laborera med att leverera vissa substanser vid andra tidpunkter som är bättre på något sätt, säger Torbjörn Åkerstedt.

– Här har man inte alls kommit i närheten av något som är riktigt stort ännu. Men det kommer säkert. Det här priset gör säkert att det blir mycket lättare att få pengar för den här typen av forskning, fortsätter han.

Läs också:

Förklarade cellernas »inre klocka« – tre delar på Nobelpris

»Grundvetenskaplig upptäckt med stor humanmedicinsk betydelse«