Vårdanalys har utrett frågan på uppdrag av regeringen. Myndigheten konstaterar att det finns brister i chefers grundläggande förutsättningar, ett exempel är hur mycket administrativt stöd som cheferna får. Ett annat problem är att chefer hindras från att driva ett långsiktigt utvecklingsarbete eftersom landstingens och statens styrning är splittrad och kortsiktig. Chefer i hälso- och sjukvården befinner sig i en komplex miljö med motstridiga intressen från politiker, förvaltning, profession och patienter.
En del landsting har arbetat mycket med ledarskapsfrågor och har en tydlig strategi, medan andra inte alls har prioriterat frågan.
För att stärka ledarskapet behöver landstingen, enligt rapporten, bland annat skapa utrymme för ett närvarande ledarskap genom mindre personalgrupper och förbättrade stödstrukturer, till exempel inom HR och ekonomi. Chefer behöver också få bättre förutsättningar och stöd för att bedriva utvecklingsarbete – särskilt det som sträcker sig över organisations- och verksamhetsgränser och syftar till att underlätta för patienter med många olika vårdkontakter.
– Ett stärkt ledarskap är en nyckelfråga för att på ett bättre sätt möta patienternas behov, säger Vårdanalys chef Fredrik Lennartsson i ett pressmeddelande.
Vårdanalys pekar ut fem utvecklingsområden som är viktiga för att stärka ledarskapet. Myndigheten betonar att huvudansvaret ligger på landstingen men att staten kan stötta dem på olika sätt.
Utvecklingsområdena som tas upp är:
- Skapa mer utrymme för ett närvarande och verksamhetsnära ledarskap. Det kan ske genom att chefer får färre underställda, att detaljstyrningen minskar och chefer får mer stöd när det gäller administration, bemanningsfrågor och rapportering.
- Göra chefskapet mer attraktivt, till exempel genom att tydliggöra uppdraget, se till att arbetsmiljön är bra och erbjuda kompetensutveckling kontinuerligt. Man bör även överväga att förändra vårdprofessionernas grundutbildningar så att ett större fokus läggs på ledarskapsutbildning.
- Förbättra chefers förutsättningar och kompetens för ett utvecklingsorienterat och patientcentrerat ledarskap. Det kan ske genom att öka inslagen av systemförståelse på grundutbildningarna och ge chefer tillgång till den kompetens som behövs.
- Koppla ihop ledarskapsutveckling med övrig styrning, bland annat genom att prioritera ledarskapsfrågan, integrera ledarskapsutveckling med verksamhetsstyrning och skapa ett nätverk med andra landsting för att lära av varandra.
- Göra den nationella och regionala styrningen mer sammanhängande och långsiktig, genom att exempelvis utveckla styrsystem som fokuserar på det sammantagna resultatet och värdet som skapas för patienter, samt tydliggöra rollerna mellan politiker och tjänstemän.
Hela Vårdanalys rapport finns att läsa här.