Dagens Nyheter har tidigare avslöjat att anställda vid den aktuella barnavårdscentralen, som har avtal med Stockholms läns landsting, spridit ovetenskaplig information om barnvaccinationer. Det ledde bland annat till att landstinget inledde en granskning av verksamheten.

Dagens Nyheter rapporterar nu att fler anställda vid barnavårdscentralen ger råd och rekommendationer som står i strid med barnhälsovårdens riktlinjer. Bland annat ska en BVC-sköterska inte ha velat rekommendera vaccin för ett 18 månader gammalt barn.

Det framkommer också kritik mot en läkare som är anställd vid barnavårdscentralen. Vid en rådgivning som skedde 2016 ska föräldrar ha fått höra att läkaren träffat vaccinskadade barn som varit fullt friska före vaccineringen.

Läkaren ska också ha uppgivit att studier om vacciners fördelar skulle tas med en stor nypa salt eftersom de flesta studier »ändå är finansierade av läkemedelsindustrin«.

– Det är en otroligt viktig funktion för barnhälsovården att erbjuda information om allmänna vaccinationer till föräldrar. I alla lägen ska man ge korrekt och vetenskapligt belagd information, oberoende om man har en tveksam förälder framför sig eller inte. Det stämmer att man har rätt att avsäga sig vård, men då blir det ännu viktigare att informationen är korrekt, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Enligt honom kommer uppgifterna som nu framkommit att ingå i den pågående utredningen mot vårdgivaren.

Läs också:

Barnavårdcentral granskas efter felaktig vaccininformation