Fallet rör en ryggmärgsskadad man som är förlamad från bröstet och nedåt. Mannen lider av svåra smärtor som inte kunnat lindras med sedvanlig läkemedelsbehandling, varför han för ett par år sedan på eget initiativ började odla cannabis som han intog i små doser.

Enligt Dagens Nyheter upplevde mannen en tydlig effekt med minskad smärta och förbättrad livskvalitet.

Sommaren 2015 åtalades mannen för narkotikabrott, men friades av Västmanlands tingsrätt. Enligt tingsrätten hade han befunnit sig i en sådan nödsituation att hans handlande inte kunde anses oförsvarligt, skriver Dagens Nyheter.

Svea hovrätt gjorde dock en annan bedömning, och mannen dömdes i mars i år till villkorlig dom och böter. Högsta domstolen går på hovrättens linje, men menar enligt SVT Nyheter att brottet är att anse som ringa och sänker straffet från 90 till 40 dagsböter om totalt 5 200 kronor. 

Mannen tillhör numera den grupp om hittills tolv patienter som fått Läkemedelsverkets tillstånd att få medicinsk cannabis förskrivet på recept.

Läs också:

Ja till medicinsk cannabis

Grönt ljus för medicinsk cannabis i Danmark