Initiativtagarna Maria Zetterlund Gustafsson (till vänster) och Jill Taube. Foto: Privat

Psykiatern Jill Taube och hennes vän och kollega, allmänläkaren Maria Zetterlund Gustafsson, är båda intresserade av friskvård, något de också arbetar med. När de såg hur deras kollegor påverkades av jobbstressen bestämde de sig för att tillsammans organisera en resa.

– Vi hade kollegor, kompisar och gamla kursare, med psykisk ohälsa och såg att det var oroväckande många som led av det. Då bestämde vi att vi skulle ordna en tränings- och återhämtningsresa för bara kollegor, berättar Jill Taube.

Så i september startade de en Facebook-grupp för att samla alla intresserade, och räknade med att få omkring 40 medlemmar. Men antalet ökade. Mycket. I dag, ett par månader senare, har gruppen över 600 medlemmar.

– Det ramlade in folk. Det var roligt att samla människor, men det var också oroväckande. Numer är det inte samma takt, men det kommer en eller två nya medlemmar varje dag. Vi kände: »Vad har vi startat? Vi måste ta ansvar för det här.«

– Resan finns kvar, men vi har också känt att vi måste göra något mer. Vi tog kontakt med en forskare som har kunskap på området och vi ordnar en annan, kortare resa där hon föreläser och där vi håller på med lite dans, träning och återhämtning.

Facebook-gruppen, som heter »Vem tar hand om doktorn?«, har blivit ett forum där medlemmarna delar med sig av sina berättelser. Jill Taube berättar hur hennes bild av stressen inom läkarkåren förändrades i takt med att historierna strömmade in.

– Jag bad om reflektioner i gruppen. Och det är inte så kul att se, man blir jätteberörd när folk berättar naket om hur de har det. »Jag vet inte vilken klass mina ungar går i, jag blandar ihop dem«, »jag kan inte gå och handla för jag fattar inte hur man gör«, »jag gråter när jag kliver upp«. Så ja, min bild har förändrats.

Ser du något mönster i berättelserna?

– Det är fler kvinnor än män. Det är oftast kvinnor som deltar i diskussioner och delar med sig, men även en och annan man. Allmänläkare utgör kanske 60–70 procent och de andra är ofta psykiatrer.

Läkares stress har kommit att uppmärksammas även utanför yrkeskåren. Jill Taube nämner bland annat boken »Ett slut, en början«, vars författare Niklas Nygren Läkartidningen nyligen intervjuat. Han berättade på torsdagen om sin sina personliga erfarenheter av utmattningssyndrom i TV4:s morgonprogram. På fredagen medverkade Jill Taube själv och berättade om Facebookgruppen i samma program.

– Det är inte mer »skämmigt« att vara sjuk som doktor än i en annan profession. Men vi måste också jobba bort stigmat kring psykisk ohälsa rent generellt, säger Jill Taube.

Vilka åtgärder behövs?

– Vi gjorde inte det här politiskt eller fackligt. En åtgärd är att få komma till tals. Det gäller att öka kunskapen. Lyfta perspektivet från individ till organisation.

Läs också:

»Jag behövde instruktioner för att värma en burk soppa«

»Det är oacceptabelt att så många blir sjuka på jobbet«

Den psykiska ohälsan ökar bland läkare – kvinnliga läkare drabbas hårdast

Läkarna nu fler än sjuksköterskorna bland Erstas patienter