Två frågor som rörde Kiruna sjukhus stod på agendan under Region Norrbottens fullmäktigemöte i veckan. Den första är om regionen ska påbörja projekteringen av ett nytt sjukhus redan nu. På grund av gruvbrytningen måste delar av Kiruna stad – inklusive det befintliga sjukhuset – rivas. Gruvföretaget LKAB har, enligt regionrådet, sagt att det befintliga sjukhuset kan stå kvar till 2034 eller 2035.

Den andra frågan är om det befintliga sjukhuset ska få en MR-kamera. I dag finns endast MR-kameror i Piteå, Sunderbyn och Gällivare och kön till magnetkameraundersökning är lång.

Den rödgröna regionledningen vill inte investera i en MR-kamera i Kiruna och anser att det är för tidigt att börja planera det nya sjukhusbygget i gruvstaden.

– Vi ska planera så nära i tid att vi kan ta del av den nyaste och mest moderna tekniken, har regionrådet Maria Stenberg (S) sagt enligt Norrländska Socialdemokraten.

Frågan splittrar Socialdemokraterna i Norrbotten. En ledamot, Sten Nylén, valde att rösta med oppositionen.

– Självklart ska planeringen av ett nytt sjukhus i Kiruna inledas. Man bygger inget sjukhus på två år, sade han under fullmäktigemötet, enligt NSD.

Omröstningen blev oerhört jämn i bägge frågorna, och slutade 35–35. Eftersom ordföranden har en utslagsröst fick de rödgröna dock igenom sin linje: planeringen av sjukhusbygget får vänta och det nuvarande sjukhuset får ingen MR-kamera. Beslutet kan dock komma att överklagas eftersom Moderaterna inte fått ersätta en sjuk ledamot.

För ett år sedan lades ett tjänstemannaförslag i Region Norrbotten som bland annat gick ut på att dra in intensivvårdsplatserna vid sjukhusen i Kalix och Kiruna. Protesterna blev dock högljudda både bland sjukvårdsanställda och befolkningen och IVA-platserna blev kvar.

I mars i år beslutades det att Kiruna sjukhus ska vara ett närsjukhus. Före beslutet fanns en oro för att röntgenverksamheten skulle förvinna från sjukhuset, men enligt beslutet kommer röntgen att kunna utföras på samtliga sjukhus i Norrbotten.

Regionledningen har dock sagt att man vill fortsätta utreda nivåstrukturering av både röntgenverksamhet och intensivvård i Norrbotten.