Så sent som i tisdags eftermiddag fick sjukhusledningen vid Karolinska universitetssjukhuset gå upp i stabsläge med anledning av att IT-nätverket vid Nya Karolinska Solna havererat. Det ledde bland annat till att övervakningssystemet för telemetri vid Tema hjärta och kärl inte fungerade som det skulle, och att patienter därför fick övervakas manuellt av personal inne på patientrummen.

Patienter som krävde avancerad övervakning flyttades till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och akuta hjärtinfarktpatienter dirigerades om till andra sjukhus i länet.

På onsdagskvällen kom uppgifter om att teknikproblemen redan under förra veckan kan ha bidragit till en allvarlig avvikelse. Exakt vad som inträffat vill sjukhuset inte berätta, men händelsen utreds enligt lex Maria.

Nu har sjukhuset återigen tvingats in i stabsläge, rapporterar Dagens Nyheter.

– Systemet är instabilt igen och vi måste undersöka vad orsakerna till detta är, säger Melvin Samsom, sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, till tidningen.

Chefläkare Marie Björnstedt Bennemo uppger i ett uttalande på sjukhusets webbplats att verksamheterna vid Nya Karolinska nu arbetar med manuella reservrutiner. För tillfället startas inga nya operationer och man ser även över behovet av att eventuellt förstärka bemanningen.

De gamla sjukhusbyggnaderna ska inte vara drabbade.

Nya Karolinska har dragits med olika former av teknikproblem ända sedan invigningen. Dåligt fungerande larmsystem, brister i telefonkommunikationen och trasiga dörrar är bara några av problemen. Efter en oanmäld inspektion krävde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en rad åtgärder – men bedömde så sent som i slutet av oktober att de åtgärder som vidtagits var tillräckliga.

Läs mer:

Fortsatta teknikproblem på NKS – allvarlig avvikelse utreds

NKS i stabsläge efter teknikproblem

Sjukhusdirektör medger brister vid barnakuten på NKS

IVO kräver åtgärder mot teknik- och samverkansbrister på NKS

Äldre teknik ska säkra patientsäkerheten på NKS

Läkare kräver åtgärder mot teknikproblemen på NKS