Enligt den mer än 200 sidor långa rapporten kan det inte uteslutas att Paolo Macchiarini tillsammans med Karolinska institutet (KI) och Karolinska universitetssjukhuset har kränkt patienternas mänskliga rättigheter, rapporterar Dagens Nyheter.

Framför allt ska det ha handlat om att patienterna inte fick veta vilka risker som ingreppen var förknippade med. De fick inte heller information om att det saknades beprövad vetenskap och till exempel lyckade djurförsök.

Orsaken till den externa isländska utredningen är att den första patienten som fick en syntetisk luftstrupe i Sverige var utbytesstudent på Island. Patienten avled 2014.

Utredningen rekommenderar bland annat det isländska sjukhus som skickade patienten till Sverige att ge patientens efterlevande ekonomisk ersättning – vilket är något som KI och Karolinska universitetssjukhuset inte velat tala om, enligt Dagens Nyheter.

– På Island verkar man inse att man har ett moraliskt och etiskt ansvar. Det har vi också hela tiden hävdat, säger Oscar Simonson, thoraxkirurg och forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av dem som först slog larm om Paolo Macchiarini, till tidningen.

Läs också:

Inget åtal mot Paolo Macchiarini – går inte att bevisa brott

Smer efterlyser överprövning av åklagarens Macchiarini-beslut