Max Gordon forskar om artificiell intelligens vid Karolinska institutet. Foto: Stefan Zimmerman

Vårens projekt har föregåtts av en studie tidigare i år där datoralgoritmen hittade lika många frakturer som läkarna. Arbetet har gått från enstaka till samtliga ortopediska anatomier och över 1,2 miljoner bilder från Danderyd. Och i vår ska alltså nästa steg tas i ett pilotprojekt.

– Vi kommer att använda tekniken på alla typer av ortopediska röntgenbilder, säger Max Gordon på Danderyds sjukhus till Läkartidningen.

Han är biträdande överläkare i ortopedi, forskar om artificiell intelligens vid Karolinska institutet och är den som leder Danderydsprojektet. Max Gordon berättar att forskargruppen i princip är redo att dra igång pilotprojektet när som helst. Det som återstår är en del infrastruktur såsom serverplats och viss mjukvara.

Till en början kommer omkring fem ortopeder och radiologer att arbeta med projektet. Efterhand ska det expandera med målet att bli ett fast inslag på Danderyds sjukhus.

– Läkarna kommer att få diagnosförslag, de får korrigera när förslagen är fel, och så får vi titta på varför det blev fel. Det är en »feedback loop«. Man får hjälp som radiolog att göra grundjobbet och sedan får man finslipa det hela. Samtidigt som man gör det så återför man kunskap till AI:n och då förbättrar den sig, säger Max Gordon.

Är ortopedin det område som ligger närmast ett genombrott för AI inom medicinsk bilddiagnostik?

– Inom ortopedi har bilden en tät koppling till vad vi gör och hur patienten mår. Det är inte så många specialiteter som har den enkla kopplingen. Och eftersom det finns så mycket röntgenbilder så är det ganska naturligt att det är där man tidigast kommer att se att det är kliniskt användbart.

När är tekniken en integrerad del av sjukvården på Danderyd?

– Det dröjer minst fem år, sannolikt tio. Det kommer att ta tid innan man vågar släppa den helt och hållet. Och det finns juridiska frågor som jag inte tror att någon har helt bra svar på, säger han och nämner frågan om vem som hålls ansvarig om något går fel.

Max Gordon tycker att tekniken är mycket lovande. Men ibland kan den göra »tokiga saker«. Han jämför med en AI som Google har utvecklat och som lurades att tro att en 3D-utskriven sköldpadda var ett gevär. Sådana fel kan te sig självklara för en människa med sina förkunskaper, men kanske inte för en dator.

– Därför behöver vi en övervakning av systemet ett bra tag framöver. Ofta gör AI:n andra fel än vad vi människor gör. Våra ögon fungerar på olika sätt, säger han och fortsätter:

– Människan har vissa svagheter och algoritmen har andra. Kompletteringen är nyckeln, då kan vi nå en övermänsklig nivå.

 

Läs även:

Watson långt från att revolutionera cancervården

Nu analyserar doktor Watson medicinska bilder